Pewnie większość z Was uwielbia czekoladę i tak jak ja jest smakoszem czekoladowych słodkości. Moim numer jeden w domowych wypiekach jest bardzo proste ciasto, którego przepis pochodzi z bloga KLIK. Ciasto jest naprawdę pyszne i rozpływa się w ustach, a co najważniejsze zawsze się udaje no i szybko znika :) POLECAM.
Składniki:
* 250 g masła
* 250 g gorzkiej czekolady
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 180 ml wody
* 300 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 70 g kakao
* 250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
* 4 jajka
* 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
* 2 łyżki oleju
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (spód i
boki), w taki sposób, by papier tworzył 'kołnierz' nad formą na dwa cm. W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę
rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką łyżką do
uzyskania gładkiego kremu. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i zmieszać z
cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo
wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do
przygotowanej formy.
Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto
należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się
krócej). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek
ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego
wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to
konieczne, wyrównać jego powierzchnię.
( Ja piekę 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.) Nie robię polewy, ale dodaję do ciasta pokruszone orzechy włoskie, płatki migdałów oraz kokosa.
3 comments:
mmmm, smakowity przepis, ja uwielbiam wszelkiego rodzaju brownie, a im więcej czekolady w czekoladzie, tym lepiej :D
Zgadzam się. :) Przepis smakowity. :D
Wygląda pysznie :) Pozdrawiam :)
Post a Comment