Monday

Dzień pierwszy


Dla odmiany postanowiłam wziąć udział w wyzwaniu blogowym u Uli. Jeśli chcecie poznać więcej szczegółów zapraszam TUTAJ. Idealny przepis na .......... ciasto czekoladowe.
Pewnie większość z Was uwielbia czekoladę i tak jak ja jest smakoszem czekoladowych słodkości. Moim numer jeden w domowych wypiekach jest bardzo proste ciasto, którego przepis pochodzi z bloga KLIK. Ciasto jest naprawdę pyszne i rozpływa się w ustach, a co najważniejsze zawsze się udaje no i szybko znika :) POLECAM.






 
Składniki:
* 250 g masła 
* 250 g gorzkiej czekolady 
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
* 180 ml wody 
* 300 g mąki pszennej 
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
* pół łyżeczki proszku do pieczenia 
* 70 g kakao 
* 250 g cukru (lub mniej wedle uznania) 
* 4 jajka 
* 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu   naturalnego) 
* 2 łyżki oleju

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył 'kołnierz' nad formą na dwa cm. W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką łyżką do uzyskania gładkiego kremu. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.

Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej).  Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.
( Ja piekę 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.) Nie robię polewy, ale dodaję do ciasta pokruszone orzechy włoskie, płatki migdałów oraz kokosa. 
  

http://www.senmai.pl/2015/05/idealne-domowe-lody-na-cieple-dni-wb1/



3 comments:

Cukromania said...

mmmm, smakowity przepis, ja uwielbiam wszelkiego rodzaju brownie, a im więcej czekolady w czekoladzie, tym lepiej :D

Malowanasloncem said...

Zgadzam się. :) Przepis smakowity. :D

Aleksandra (AP-ARTE) said...

Wygląda pysznie :) Pozdrawiam :)